Ο έλεγχος της θερμοκρασίας συντήρησης των τροφίμων είναι ανάμεσα σε άλλους, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την διασφάλιση της ποιότητας τους.
Η διασφάλιση της κατάλληλης θερμοκρασίας στην διάρκεια της παραγωγής, της διακίνησης, της αποθήκευσης και της διάθεσης των τροφίμων διασφαλίζει την δημόσια υγεία.
Η εξασφάλιση ορθής λειτουργίας του εξοπλισμού προστατεύει τον επαγγελματία από βλάβες που μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα ζημιογόνες εάν το πρόβλημα δε διαπιστωθεί εγκαίρως.
Είναι λοιπόν αρκετοί σήμερα οι επαγγελματίες που διαθέτουν καταγραφικά συστήματα, όχι από υποχρέωση, αλλά με αίσθημα ευθύνης έναντι του καταναλωτή, διασφαλίζοντας παράλληλα και την επιχείρηση τους.
Το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ασφάλεια των τροφίμων στην Ελλάδα αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από τους επικαιροποιημένους ευρωπαϊκούς κανονισμούς (ΕΚ) 178/2002, 882/2004, 852/2004, 853/2004 και 854/2004, τον Κώδικα Τροφίμων & Ποτών καθώς και τον εθνικό Νόμο 4235/2014.
Για να διασφαλιστεί η ποιότητα των τροφίμων είναι απαραίτητη η πρόληψη, η οποία επιτυγχάνεται με τον καθορισμό, τον έλεγχο και την καταγραφή όλων των κρίσιμων παραμέτρων των τροφίμων σε ολόκληρο τον κύκλο της ζωής τους από την παραγωγή μέχρι και την κατανάλωση.
Η παρακολούθηση θερμοκρασίας είναι υποχρεωτική εκ του νόμου για μια σειρά επιχειρήσεων που σχετίζονται με τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων των supermarket, των εστιατορίων, των υπηρεσιών catering και των κέντρων αποθήκευσης και διανομής τροφίμων, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τα καθορισμένα όρια.
Η εφαρμογή ενός συστήματος HACCP (Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου) είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τη νομοθεσία που διέπει τον έλεγχο της θερμοκρασίας.
Το HACCP εντοπίζει κρίσιμα σημεία ελέγχου, όπως οι θερμοκρασίες ψύξης ή μαγειρέματος, όπου οι αποκλίσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων, περιγράφει τεχνικές παρακολούθησης, διορθωτικές ενέργειες και πρωτόκολλα τεκμηρίωσης, και ενσωματώνει τις προδιαγραφές που βασίζονται στα νομικά πρότυπα, όπως οι κανονισμοί της ΕΕ. Με την καθιέρωση σαφών ορίων θερμοκρασίας, συνεχή παρακολούθηση και προληπτικές ενέργειες, το HACCP βοηθά τις επιχειρήσεις να ενσωματώσουν τις νομικές απαιτήσεις στις καθημερινές τους λειτουργίες. Επιπλέον, η απαραίτητη τεκμηρίωση και καταγραφή διευκολύνει την απόδειξη συμμόρφωσης στις επιθεωρήσεις του ΕΦΕΤ.
Στην αγορά αυτήν την στιγμή υπάρχει μεγάλη ποικιλία καταγραφικών συστημάτων, τόσο εγχώριων όσο και εισαγόμενων με μεγάλο εύρος δυνατοτήτων.
Παρόλα αυτά θα πρέπει κανείς κατά την επιλογή του καταγραφικού να λαμβάνει υπόψη του τα παρακάτω:
-
Συμμόρφωση με την νομοθεσία (ΕΝ12830)
-
Πρόσβαση στις καταγραφές, ευκολία στη χρήση
-
Τεχνική υποστήριξη
-
Τήλε-ειδοποίηση
Ένα καταγραφικό σύστημα που διαθέτει τηλε-ειδοποίηση μπορεί να διασφαλίσει μία επιχείρηση από το ενδεχόμενο ζημιάς και αλλοίωσης ή καταστροφής των τροφίμων που διατηρεί, το κόστος της οποίας ενδεχομένως να ξεπερνάει την αξία της τοποθέτησης του καταγραφικού.

-
Επιτήρηση 24/7 από την πλατφόρμα Meterscope Web Portal ώστε να λάβετε ειδοποίηση ακόμα και σε περίπτωση δυσλειτουργίας της ίδιας της συσκευής ή διακοπής ρεύματος
-
Μία καταγραφική μονάδα ανά εγκατάσταση για εύκολη διαχείριση και αξιοπιστία.
-
Αυτόματες αναβαθμίσεις λογισμικού
-
Εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη μέσω e-mail & τηλεφώνου
-
Δωρεάν τεχνικός έλεγχος ακόμη και μετά τη λήξη της εγγύησης με δωρεάν και τα μεταφορικά για όλη την Ελλάδα με δική μας εντολή παραλαβής από το χώρο σας
Ζητήστε μας προσφορά