Η μπάρα προσβασιμότητας ατόμων με ειδικές ανάγκες "Eucleides" είναι ένα πρόσθετο που παρέχει συμβατότητα σε μεγάλο βαθμό με το πρωτόκολλο WCAG 2.0, επίπεδο ΑΑ.
Περιλαμβάνει:

  • Επιλογές αυξομείωσης του μεγέθους κάθε στοιχείου κειμένου του ιστοτόπου (άρθρο, μενού, σύνδεσμοι κλπ)
  • Αλλαγή της αντίθεσης της ιστοσελίδας (άσπρο φόντο-μαύρα γράμματα/μαύρο φόντο-άσπρα γράμματα/μπλε φόντο-κίτρινα γράμματα)
  • Λογισμικό ανάγνωσης κειμένου στην ιστοσελίδα (μετατροπή κειμένου σε ομιλία)
  • Συντομεύσεις πληκτρολογίου για πλοήγηση στον ιστότοπο
  • Φωνητικό μήνυμα υπόδειξης χρήσης με αυτόματη έναρξη
  • Πλαίσιο επιπλέον πληροφοριών με δυνατότητα αποστολής σχολίων-ερωτήσεων
  • Μνήμη των επιλογών του χρήστη για διευκόλυνση κατά την περιήγηση του στις διάφορες σελίδες του ιστοτόπου
  • Σύγχρονη εμφάνιση ιστοσελίδας με responsive σχεδιασμό για βέλτιστη προβολή σε tablets & smartphones
  • Δυνατότητα παραμετροποίησης ως προς τη διάταξη της στην ιστοσελίδα (οριζόντια/κάθετη έκδοση) με διακριτική και σύγχρονη εμφάνιση
  • Απρόσκοπτη λειτουργία σε περίπτωση τροποποίησης του υπάρχοντος περιεχομένου του ιστοτόπου και δημιουργίας νέου.

 
 
 
 
Λίγα λόγια για την προσβασιμότητα
 
Προσβασιμότητα στον Ιστό (Web Accessibility) σημαίνει ότι άτομα με όλες τις ικανότητες αλλά και άτομα με αναπηρία μπορούν να αντιλαμβάνονται, να κατανοούν, να περιηγούνται και να αλληλεπιδρούν με το διαδικτυακό περιεχόμενο.
 
Η δυνατότητα αξιοποίησης των συστημάτων πληροφορικής και της ηλεκτρονικής πληροφορίας από οποιονδήποτε κατοχυρώνεται τεχνικά και νομικά σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.
 
Το διαδίκτυο είναι ένας όλο και περισσότερο ερευνητικός χώρος σε πολλούς τομείς της ζωής: εκπαίδευση, απασχόληση, κυβέρνηση, εμπόριο, υγειονομική περίθαλψη, αναψυχή, κ.ά. Είναι σημαντικό το διαδίκτυο να είναι προσιτό, προκειμένου να παρασχεθούν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στους ανάπηρους ανθρώπους. Η προσιτή πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανάπηρους ανθρώπους να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην κοινωνία.
 
Είναι σημαντικό να καλύπτονται όλες οι ανικανότητες που επηρεάζουν την πλοήγηση: οπτικές, ακουστικές, σωματικές, δυσκολίες ομιλίας, γνωστικές, και νευρολογικές ανικανότητες. Παραδείγματος χάρη:
 

  • Για άτομα με τύφλωση, οι ιστοσελίδες πρέπει να είναι ερμηνεύσιμες από προγράμματα ανάγνωσης κειμένου και περιγραφής των εικόνων.
  • Για άτομα με μειωμένη όραση, οι ιστοσελίδες πρέπει να διαθέτουν προσαρμόσιμα μεγέθη για το περιεχόμενο και χρώματα με έντονη αντίθεση.
  • Για άτομα με κώφωση ή μειωμένη ακοή, το ακουστικό περιεχόμενο πρέπει να συνοδεύεται από γραπτές εκδοχές των διαλόγων. Βίντεο στη νοηματική γλώσσα μπορούν επίσης να καταστήσουν το ακουστικό περιεχόμενο πιο προσβάσιμο.

 
Η δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο ωφελεί επίσης και τους ανθρώπους χωρίς ανικανότητες. Μια βασική αρχή της δυνατότητας πρόσβασης διαδικτύου είναι να σχεδιάζονται ιστοσελίδες και λογισμικά που είναι ευέλικτα, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις διαφορετικές ανάγκες, τις προτιμήσεις, και τις καταστάσεις των χρηστών. Αυτή η ευελιξία ωφελεί επίσης τους ανθρώπους χωρίς ανικανότητες σε ορισμένες καταστάσεις, όπως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν μια αργή σύνδεση στο Διαδίκτυο, οι άνθρωποι με τις «προσωρινές ειδικές ανάγκες» όπως ένας σπασμένος βραχίονας, και οι άνθρωποι με τις διαφορετικές δυνατότητες λόγω της γήρανσης.

Προσβασιμότητα ΑμεΑ - Πρότυπο WCAG 2.0
Ελληνικά